Miten välttää katkonaista unta tai yöheräilyä? - Muutos.net

Miten välttää katkonaista unta tai yöheräilyä?

https://vimeo.com/296962270 Yleisimmät syyt öiseen heräilyyn ovat stressi, vessahätä, nälkä, negatiiviset [...]

Mikäli näet tämän tekstin, käyttöoikeuksien päivittymisessä on todennäköisesti ollut ongelma ja vaaditaan sisäänkirjautumista.

Kirjaudu tästä valmennusalueelle.

Asiakaspalveluun saat yhteyden sähköpostitse [email protected] tai puhelimitse 0405435003 (ark. 9-15).

3 Kommenttia
Piilota kommentit
Jaana Noponen 03.06.2020 - 09:35

Minulla oli joitain vuosia sitten niin paha uniapnea, että joinain iltoina pelotti nukahtaa, koska pelkäsin heräämistä tukehtumiseen ja hapenpuutteeseen. Mies pyysi että menisin lääkäriin. En mennyt, mutta tilanne korjaantui kyljellään nukkumisella ja sellaisella kovalla tyynyllä, jossa pää pysyy paikallaan, jos nukkuu selällään.

Päivi Kallionpää 28.02.2020 - 17:50

Hienoa, kun tässä on tuotu esiin myös uniapnea! Itse osasin sattumalta hakeutua lääkäriin asian vuoksi pyytämään tutkimuksia, kun huomattava väsymykseni paheni entisestään saatuani öisin käytettäväksi purentakiskot (narskutin siis välillä hampaitani, ja luin jonkun englantilaisen hammaslääkärin kirjoituksen, jonka mukaan narskutus saattaa olla olla keino avata hengitysteitä hengityskatkon aikana uniapneassa ollen siis mahdollinen merkki uniapneasta - purentakiskot siis estivät tätä ja väsymys paheni). Minulla todettiin lievä uniapnea, lievä, vaikka hengitykseni testin mukaan katkesi keskimäärin 7 min. välein ja happisaturaatio meni monta kertaa yön aikana alle 90:n (arvo tulisi olla lähellä 100).

Ennen uniapnea -laitteen saantia nukuin joka päivä 3 h päiväunet ollen silti kuolemanväsynyt lähes kaiken valveillaoloaikani. Elämäni oli pelkkää suorittamista, koska kaikki aikani ja resurssini menivät työssä selviytymiseen. Töiden valmistelu vei myös enemmän aikaa, koska työmuistini oli tällöin heikompi. Olin myös jatkuvasti nälkäinen ja erityisesti yöaikaan vielä ennen maatamenoa töitä tehdessäni söin usein kaloripitoisia ruokia, "jotta jaksaisin", ja minulla oli hillitön makeanhimo. Heräsin myös joka yö 1-2 krt "pissalle".

Resmed -laitteen saatuani en enää herää vessaan öisin, kehoni ei siis ole enää sellaisessa hälytystilassa. Selviän myös kokonaan ilman päiväunia ja unta tulee n. 6,5 h/yö, tavoitteena 7-8 h/yö. Edelleen yritän opetella menemään aikaisemmin nukkumaan, jotta saisin riittävästi unta, mutta painon nousu on onneksi jo lakannut. Myös makean himo on laantunut eikä ole syömispakko myöhään illalla/yöllä. Kuha saisin vielä painon laskuun hiljalleen.
- Tsemppiä kaikille, ja ottakaa tosissaa tuo uniapnea, jos on vähänkään aihetta epäillä sitä itsellä!

Kirsi Peltola 21.01.2020 - 09:07

Tuosta yöllä vessaan heräämisestä sen verran,että itsellä ainakin oli vaihe jolloin tuntui ,että rakko oli oppinut vaan herättämään vessaan tiettyyn kellonaikaan yöllä,tästä suivaantuneena päätin vaan olla nousematta,ja kyllä se rakko antoi periksi,eli ei enää yöllisiä vessareissuja

Jätä kommentti