MuutosKlinikka #13: Alussa paino tippui, mutta sitten se vain pysähtyi. Voisiko kyse olla säästöliekistä? - Muutos.net

MuutosKlinikka #13: Alussa paino tippui, mutta sitten se vain pysähtyi. Voisiko kyse olla säästöliekistä?

VVV (viisi vastausta viideltä) on nyt MuutosKlinikka. Paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen pari kertaa viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

  1. Syön päivittäin maksimissaan 1500 kaloria ja liikuntaa minulle kertyy paljon. Silloin kulutan varmaan yhteensä vähintään 2500 kaloria, mutta joskus enemmänkin. Alussa paino tippui 1-2 kg/viikko, mutta sitten sen vain pysähtyi. Missä vika? Olen kuullut säästöliekistä ja voisiko siitä olla kyse? Mitä säästöliekki tarkoittaa?

Kun  halutaan pudottaa painoa, niin tulee olla energiavajetta, koska se aiheuttaa laihtumista, eli laihtuminen edellyttää negatiivista energiatasapainoa (kuluta enemmän kaloreita kuin syö). Mutta jos energiavaje on liian suuri pidemmän aikaa, niin elimistö voi mennä säästöliekille ja tilaa kutsutaan adaptiiviseksi termogeneesiksi.  Eli kyseessä on laihduttamiseen liittyvä käsite, joka lyhyesti sanottuna tarkoittaa sitä, kun energiankulutus on vähentynyt laihdutuksen takia. 

Useimmiten säästöliekki syntyy silloin kun henkilö on laihduttanut pidemmän aikaa ja hänen energiansaanti on ollut niukkaa.  Tämä sitten johtaa energiankulutuksen alenemiseen ja elimistö käy säästöliekillä.Elimistömme on hyvin älykäs ja se sopeutuu hyvin muuttuviin tilanteisiin.  Säästöliekin tarkoituksena on hidastaa tai ehkäistä painonlaskua. Tällainen mekanismi on todennäköisesti kehittynyt meille esi-isiemme aikaan, jotta ihminen säilyisi hengissä mahdollisimman pitkään vähäiselläkin ravinnolla.

Miten sitten säästöliekki vaikuttaa painonpudotukseen? Kun henkilön energiansaanti on ollut  liian niukkaa pidemmän aikaa, niin se johtaa siihen, että perusaineenvaihdunta laskee ja tiedostamaton aktiivisuus vähenee. Perusaineenvaihdunnalla tarkoitetaan sitä energiamäärä, jonka ihminen kuluttaa vaikka ei tekisi yhtään mitään. Säästöliekissä tämä perusaineenvaihdunta voi laskea muutamalla sadalla kalorilla.

Suurempi tekijä on kuitenkin tiedostamattoman aktiivisuuden väheneminen. Tällä tarkoitetaan sitä, että ihminen alkaa välttelemään niin sanotusti ylimääräisiä askelia esimerkiksi jätetään hakematta kahvikuppi töissä ja muu huomaamaton pikkuliikehdintä jää pois kuten jalkojen heiluttelu tai asentojen vaihtelu tuolissa. Lisäksi,  seisten tai liikkeessä vietetty aika vähenee. Tällaisen tiedostamattoman aktiivisuuden väheneminen  voi laskea energiankulutusta useita satoja kaloreita.

Maltillinen painonpudotus on noin - 500 kcal vuorokaudessa (nyt energiavaje on vähintään 1000 kcal). Sanotaan, että elimistö luultavasti sopeutuu sitä voimakkaammin energiavajeeseen, mitä pienempi energiansaanti on. Painonhallinnassa ja laihduttamisessa ei siis kannata liikaa vähentää syömisiä, vaan muuttaa syömänsä ruoan laatu. 

Mikä avuksi?

  • Suosi lihaskuntoharjoittelua tai intervalliharjoittelua
  • Lisää maltillisesti ruokaa noin 100-200 kcal parin viikon välein (alkuun paino voi hieman nousta, mutta tasaantuu sitten) siihen saakka kunnes energiansaanti on sama kuin kulutus. Syö hetki tämän verran kaloreita ja sitten vasta aloita uudestaan varovasti painonpudottaminen. Muista panostaa proteiineihin.
  • Pyri muutenkin olemaan mahdollisimman aktiivinen arjessa
  • Riittävä uni ja lepo

Vastaa