[MuutosKlinikka #15] Kestävä muutos - mitä se vaatii? - Muutos.net

[MuutosKlinikka #15] Kestävä muutos - mitä se vaatii?

VVV (viisi vastausta viideltä) on nyt MuutosKlinikka. Paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen pari kertaa viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

[MuutosKlinikka #15] Kestävä muutos - mitä se vaatii?

Mitä tarvitsee uskoa kestävän muutoksen saavuttamiseksi? (Uskomus on ajatus, jota pidämme 100% totuutena.)

  • Tämän (tilanteen) täytyy muuttua
  • Tämän (tilanteen) täytyy muuttua nyt
  • Muutos on mahdollista minulle nyt

Kestävän muutoksen kolme avainta

Avain 1: Kirkasta henkilökohtainen syy muutokselle. Miksi haluat muutosta? Mitä haluat saavuttaa? Kysy itseltäsi viisi kertaa miksi. Luo niin syvällinen halu muuttua, jotta nykyinen tapa elää luo enemmän epämukavuutta kuin muutos. Luo olosuhteet, jossa muutos on ainoa vaihtoehto.

Avain 2: Katkaise ongelmallinen tapahtumaketju. Monesti toimimme automaatioilla ja arjen rutiinit ja toimintamallit ohjaavat meitä. Teemme asioita tottumuksesta, emme niinkään siltä pohjalta, että vievätkö valintamme meitä kohti vai poispäin tavoitteistamme.Esimerkiksi jotain tapahtuu… riitelemme kumppanin kanssa... tai meillä stressiä töissä… meillä on tylsää… ja siitä aiheutuu tunnereaktio, jota “itse lääkitään” syömällä/juomalla jotain, koska “hyvä ruoka, parempi mieli”.

Ensin tarvitsee alkaa huomioida näitä tapahtumaketjuja. On kyseessä vaikka, että joka kerta kun syömme päivän aikana liian kevyesti, nälkä kasvaa iltaa kohden valtavaksi ja oikein mikään ei tunnu auttavan. Illalla sitten tulee syötyä liikaa mikä johtaa siihen, että aamulla taas ei ole nälkä.Tuodaan nykyinen toimintamme valokeilaan. Rikotaan vanhat yhteydet, jolloin uudet tulokset ovat mahdollisia. Esimerkiksi stressaavassa tilanteessa syömisen sijaan tuodaan vaihtoehtoisilla mielihyvänlähteitä tai stressinhallintakeinoja.

Avain 3: Luo uusi tapa toimia. Se ei riitä, että toimitaan uudella tavalla vain kerta tai kaksi. Olennaista on ehdollistaa itseämme pitkällä tähtäimellä toimimaan ja tuntemaan eri tavalla ongelmallisissa tilanteissa. Keskitytään siihen, mitä halutaan vahvistaa. Luodaan kestäviä tapoja ja uusia toimintamalleja.

Mitä ajatuksia herää?

6 ajatusta aiheesta “[MuutosKlinikka #15] Kestävä muutos - mitä se vaatii?”

  1. Katri Puheloinen

    On ehdottoman tärkeää saada painoa pois sairauksien loiventamiseksi: nivelrikko, polvissa tekonivelet, osteoporoosi, kokenut 2 selkä leikkausta joissa 4 nikamaa jäykistetty murtumien vuoksi, vaikea astma, verenpainetauti. Siis muuta vaihtoehtoa ei ole!!! Tunnen olevani valmis muutokseen....

Vastaa