[MuutosKlinikka #19] Mitä pitää huomioida kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavan painonpudotuksessa ja ruokavaliossa? - Muutos.net

[MuutosKlinikka #19] Mitä pitää huomioida kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavan painonpudotuksessa ja ruokavaliossa?

VVV (viisi vastausta viideltä) on nyt MuutosKlinikka. Paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen pari kertaa viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

[MuutosKlinikka #19] Mitä pitää huomioida kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavan painonpudotuksessa ja ruokavaliossa?

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa ja painonpudotuksessa tärkeimmässä roolissa ovat ruoan laatu, liikunta ja riittävä uni.

Ruokavalio tulisi olla mahdollisimman puhdas ja monipuolinen. Ruokavalio kannattaa pitää kasvis- ja proteiinipainotteisena. Jokaisella aterialla olisi hyvä syödä jotakin proteiinia eli kalaa, kanaa, palkokasveja ja maitotuotteita. Hiilihydraatteja kannattaa syödä kohtuudella ja kiinnitä erityisesti huomiota laatuun - valkoinen vilja ja sokeri minimiin.

Kannattaa suosia muun muassa kauraa, tattaria, kvinoaa jne. Ja tietenkin rakenna ruokavalion runko värikkäistä kasviksista ja juureksista, marjoista ja kohtuudella hedelmiä (1-2 päivässä). Hyviä rasvahappoja ei saa unohtaa, eli viikoittain rasvaista kalaa, pähkinöitä ja oliiviöljyä.Kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota riittävään jodin saantiin ( jodi on tärkeä aine kilpirauhasen normaalille toiminnalle, liian vähäinen jodin saanti altistaa kilpirauhasen vaajaatoiminnalle ja struumalle) -> lähteitä ovat jodioitu suola, kala, maitotuotteet, kananmuna ja merilevä. Jos esim välttää maitoa tai ruokavalioon ei kuulu kala, niin voi hankkia ravintolisän.

Toinen tärkeä on seleenin riittävä saanti, jota tarvitaan myös kilpirauhasen normaaliin toimintaan -> hyvä lähde parapähkinät ja muita lähteitä mm. vilja, kala, liha, maksa ja äyriäiset.D-vitamiini ja B12-vitamiini ovat myös tärkeitä, sekä niiden riittävään saantii kannattaa kiinnittää huomiota. D-vitamiinia kannattaa ottaa ravintolisänä.On löytynyt jonkinlaista näyttöä siitä, että alhaiset B12-vitamiini pitoisuudet saattaa liittyä kilpirauhasongelmiin. B12-vitamiinia saadaan yleisesti ottaen eläinkunnan tuotteista eli kala, liha, kananmuna ja maitotuotteet. Sekasyöjille ei ole ongelma saada riittävästi B12 -vitamiinia, mutta jos olet vegaani tai noudatat melko tiukkaa kasvisruokavaliota, niin silloin on melko usein tarpeellista ottaa B12 ravintolisänä.

Tieteellinen näyttö on heikkoa, mutta jonkinlaisia viitteitä on siitä, että ns. Goitrogeeniset kasvikset kuten kaalit, pinaatti, pellavansiemenet, maapähkinä , soija, ohra, hirssi, rypsiöljy jne. voivat häiritä kilpirauhasen toimintaa. Näitä kannattaa tästä syystä syödä kohtuudella ja mielellään kypsennettynä, mutta tutkimustiedon pohjalta ei voi sanoa että niitä tulisi vältellä.Tämän lisäksi, osa sairastuneista höytyvät maidottomasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta . Tieteellistä näyttöä ei ole aiheeseen liittyen kovinkaan paljoa, mutta gluteenitonta ja/tai maidotonta ruokavaliota voi halutessaan kokeilla.

Kuten aina, niin liikuntaa, stressinhallintaa ja unta ei saisi unohtaa.

Liikkua kannattaa päivittäin vaikka lisäämällä arkiaktiivisuutta unohtamatta kuntoliikuntaa. Lihaskuntoharjoittelusta on aina hyötyä ja voit vaikka ottaa tavoitteeksi liikkua 10 000 askelta päivässä. Pyri nukkumaan noin 8 tuntia yössä ja tarvittaessa mieti sopiva keinoja hallita stressiä esim. jooga, meditaatio, hengitysharjoitukset jne.

4 ajatusta aiheesta “[MuutosKlinikka #19] Mitä pitää huomioida kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavan painonpudotuksessa ja ruokavaliossa?”

 1. Tuula Lapinmäki-Räty

  Minun ongelmani on voimattomuus, väsymys ja energianpuute. Pakotan itseni kävelemään puoli tuntia päivässä, mutta muuten jaksan vain välttämättömät. On sekä thyroxin että Liothyron -lääkitykset. Lääkityksestä olen hyötynyt vain vähän. Syön terveellisesti, nukun rlittävästi ja ulkoilen puoli tuntia päivässä. Ostin merilevääkin. Tuttavani oli saanut siitä suuren avun. Minusta se haisee kamalalle eikä pussissa ole annostusohjeita. Mitä tapoja olisi ottaa merilevää? Entä annostus?

  1. Nina Eränen

   Hei! Etnisissä kaupoissa ja nettikaupoissa on eri leviä myytävänä kohtuu hintaan kuivattuina. Itse olen mieltynyt wagame levään. Vinkkini on että ota pieni annos levää, liota se hyvin puhtaassa vedessä (tilavuus kasvaa) ja valuta. Suikaloi sitten hiuksen hienoiksi suikaleiksi ja käytä lehti- ja jäävuorisalaattien mausteena. Älä lisää liikaa levää kerralla ellet ole fani. Liotettu ja valutettu levä ei haise niin voimakkaasti, kuin pussin aromi antaa ymmärtää.

   Itse syön wagamea myös miso-keitossa tofun kanssa.

 2. Leila Viitala

  Kiitos tiedoistanne!
  Kilpirauhaseni sammutettiin kokonaan radiojodihoidolla jo kymmeniä vuosia sitten. Tyroxin-annostusta kontrolloidaan, joudun itse huolehtimaan kontrollit.
  Olen siis myös keliaakikko, joten syön tarkkaa ruokavaliota. Harmi, että mm. kaali, pinaatti ja maapähkinät ovat epäsuositeltavia ruoka-aineita. Syön muutos-ruokavalion mukaisia ruokia ja mielestäni oikein. Nykyisin olen nukkunutkin aikaisemmin ja herään virkeänä. Silti paino e juurii notkahda. Liikuntaa harrastan aika säännöllisesti. Nyt reilu kuukausi on todellista raatamista, kun uuden asunnon remontti ja muutto tapahtuu toukokuun loppuun. Hyötyliikuntaa tulee ehkä liikaakin. Kohta normalisoituu arki. Voin ttilanteeseen nähden hyvin, vaikka kyllä päivä on pitkä ja voimat tiukalla.

Vastaa