[MuutosKlinikka #20] Onnistunut elämäntapamuutos - Muutos.net

[MuutosKlinikka #20] Onnistunut elämäntapamuutos

VVV (viisi vastausta viideltä) on nyt MuutosKlinikka. Paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen pari kertaa viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

[MuutosKlinikka #20] Onnistunut elämäntapamuutos

  • Muutos lähtee sisimmästä, on tärkeä selkeyttää oma motivaatio muutokseen
  • Elämäntapamuutos on toistuvien tapojen summa
  • Yksi pieni muutos kerrallaan
  • Selkeä suunnitelma helpottaa elämäntapamuutosta
  • Joustava suhtautuminen auttaa läpi haasteiden

Muutos-valmennuksen 15 vinkkiä onnistuneeseen elämäntapamuutoksen

  • Sano ei ihmedieeteille. Kitudieetit eivät toimi pitkällä tähtäimellä ja yleensä sitä palaa takaisin lähtöpisteeseen dieetin jälkeen. Unohda siis dieetit ja keskity elämäntapamuutokseen!
  • Aito motivaatio rakentuu omista arvoista. Jotta jaksat päivästä toiseen toistaa uusia tapoja ja tehdä muutoksia, niin tarvitset muutoksen taustalle jonkin merkityksellisen syyn ja tämä löytyy omista arvoistasi. Arvot kertovat mikä sinulle on aidosti tärkeää ja ne ovat myös se juurisyy huolehtia itsestäsi.
  • Valitse oikea hetki muutokselle. On tärkeä tiedostaa oma elämäntilanne. Jos on kovin stressaava elämäntilanne menossa tai muuten vain hyvin kiireinen, niin ehkä silloin ei ole paras hetki suurille muutoksille. Mieti millaisia pieniä muutoksia voit tehdä arjessa ja sitten kun elämäntilanne rauhoittuu, niin on varmasti parempi hetki aloittaa elämäntapamuutos.
  • Muuta yksi tapa kerrallaan. Kun teet pieniä muutoksia yksi kerrallaan, niin on paljon todennäköisempää niiden jäävän pysyvästi osaksi arkeasi. Onnistuminen myös ruokkii onnistumista.
  • Järjestä ympäristö muutosta tukevaksi. Tee muutos itsellesi mahdollisimman helpoksi. Pyri pitämään kaapeissa terveellistä ruokaa, valmistele ruokia etukäteen tai valmista isompi satsi kerrallaan. Ota jo aamulla lenkkivaatteet eteiseen odottamaan, niin lenkille lähtö on mahdollisimman helppoa. Mieti erilaisia tapoja miten voit helpottaa muutosta ja muokata ympäristön muutosta tukevaksi.
  • Mieti millä tavoin voit seurata omaa edistymistä. Muista, että ainoa mittari ei ole pudotetut kilot, vaan myös vireystilan kohoaminen, oikean ateriarytmin löytäminen, kasvisten lisääminen tai mikä tahansa positiivinen muutos mikä on tapahtunut matkan varrella. Tärkeintä on kysyä itseltäsi “mistä tiedän, että olen menossa kohti tavoitteitani ja muutosta on tapahtunut?”.
  • Palkitse itseäsi pitkin matkaa ja iloitse onnistumisista. Tavoitteen saavuttaminen vie aikaa, joten on tärkeä iloita pienistäkin jutuista ja palkita itseäsi kun olet edistynyt matkallasi. Kehu itseäsi, osta kauniita kukkia, mene hierojalle tai kasvohoitoon, osta uusi paita jne. Mieti miten voit palkita itsesi ja palkinnon tulisi ilahduttaa sinua, sekä tukea tavoitteitasi.
  • Panosta nukkumiseen. Unella ja palautumisella on iso merkitys onnistuneessa elämäntapamuutoksessa. Jos olet kovin stressaantunut ja uupunut et jaksa pitää itsestäsi huolta kuten valmistaa terveellistä ruokaa tai liikkua, sekä tulee helposti tehtyä huonompia valintoja kun virkeänä.
  • Arkiliikunta kunniaan. Arkiliikunnalla on paljon suurempi merkitys kuin moni kuvittelee. Aina ei siis tarvitse treenaa hikihatussa, vaan pyri olemaan arjessa mahdollisimman aktiivinen ja mieti miten voisit lisätä päivittäin hyötyliikunta.
  • Ole kärsivällinen. Muutos ei tapahdu hetkessä, eikä siihen ole oikopolkua. Anna muutokselle ja itsellesi aikaa. Muista, ettei sinulla ole kiire mihinkään.
  • Ole joustava. Arjessa kaikki ei aina mene suunnitelman mukaan ja välillä joutuu muuttuvien olosuhteiden takia joustamaan. Jos vaikka suunniteltu jumppatunti perutaan, niin monella saattaa harmituksen takia jäädä liikunta kokonaan väliin. Sen sijaan, että jätät liikkumatta, niin mieti mitä voisin tehdä jumppatunnin tilalla. Voitko lähteä kävelylle tai tehdä kotijumpan?
  • Usko itseesi. Olet sitä mitä ajattelet. Ruoki mieltäsi myönteisillä ajatuksilla. Muista, että sinä pystyt, voit ja osaat!
  • Lopeta vertailu. Älä vertaile itseäsi muihin, koska lähtökohdat elämäntapamuutokseen voivat olla hyvin erilaiset, emmekä kulje samanlaista matkaa. Luovu siis vertailusta muita kohtaan. Vertaile ainoastaan omaa toimintaasi verrattuna siihen, miten vaikkapa toimit kaksi kuukautta sitten tai mitä kaikkia muutoksia olet tehnyt viimeisen puolen vuoden aikana. Tällainen vertailu auttaa sinua arvioimaan etenetkö kohti päämäärääsi ja onko tekemillä muutoksilla ollut toivottuja vaikutuksia.
  • Pyydä ystävä mukaan muutokseen. Yhdessä tekeminen on aina hauskempaa, joten aloita elämäntapamuutos yhdessä ystävän kanssa. Ystävästä saa tukea ja tsemppiä.
  • Pyydä apua. Jos tuntuu, että et tiedä miten aloittaa tai elämäntapamuutos tuntuu haastavalta, niin älä jää yksin ongelmien kanssa. Pyydä rohkeasti apua

    Mitä ajatuksia herää?

1 ajatus aiheesta “[MuutosKlinikka #20] Onnistunut elämäntapamuutos”

  1. Marjut Pitkänen

    Olen nyt 60-vuotias, joten minulla saattaa olla hyvinkin 20 - 30 vuotta elämää edessäpäin. Prosessista puhuminen havahdutti ajattelemaan, mitä todella toivon ololtani ja elämältäni tulevina vuosina.
    Armollisuutta ja itsemyötätuntoa tahdon valaa elämässäni paitsi tähän hetkeen, myös menneeseen ja sieltä nouseviin mahdollisesti negatiivisiin muistoihin ja tunteisiin.
    Kiitos tästä koosteesta.

Vastaa