[MuutosKlinikka #31] Rypsi- vai oliiviöljy? - Muutos.net

[MuutosKlinikka #31] Rypsi- vai oliiviöljy?

MuutosKlinikassa paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen pari kertaa viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

Miksi puhutte vain oliiviöljystä, vaikka on olemassa kotimainen rypsiöljy? Eikö se olis parempi valinta kuin on vielä kotimainen? Mielestäni olen nähnyt jonkun jutun, jossa oli sanottu rypsiöljyn olevan parempi.  Eli kumman valitsen? Voisitteko myös kertoa  kylmäpuristetuista öljyistä, mitä eroa tavallisiin ja onko ne terveellisempiä? 

Rypsiöljy on myös mainittu meidän listoilla, emmekä ole tarkoituksella jättäneet puhumatta siitä tai sen hyvyydestä. Tai vastaavasti ei ole tarkoituksella ylistetty vain oliiviöljyä. Rypsiöljy on oikein hyvä öljyvalinta, sekä se on kotimainen valinta. Se mikä on hyvä tai parempi riippuu aina loppujen lopuksi ruokavalion kokonaisuudesta ja molemmissa on omat hyvät  puolensa. Tietenkin myös oma arvomaailma ohjaa omia valintoja ja ostopäätöksiä terveellisyyden lisäksi.

Toiset haluavat ostaa vain kotimaista, niin silloin tässä tilanteessa varmasti valinta osuu rypsiöljyyn. Valmennuksessa ei ole tarkoitus puolesta puhua mikään yhden ruoka-aineen puolesta, vaan tarjota tietoa ja hyviä vaihtoehtoja, joista jokainen valitsee itselleen sopivat tuotteet.

Rypsiöljy ja oliiviöljy jakavat mielipiteitä yleisesti ottaen. Syy miksi osa suosittelee mieluummin rypsiöljyä on se, että rypsiöljy sisältää enemmän omega-3-sarjan alfalinoleenihappoa. Toisaalta oliiviöljyssä on taas runsaasti erilaisia polyfenoleja.

Kylmäpuristettujen öljyjen valmistustapa on hellävaraisempi, eikä valmistuksessa lämpötila yleensä nouse yli 40 asteeseen. Tutkimuksissa ei nyt varsinaisesti ole osoitettu, että kylmäpuristettu öljy olisi jotenkin paljon parempi ravitsemuksellisesti, mutta sitten on myös vastaan tutkimuksia joissa sanotaan öljyjen käsittelyn heikentävän laatua ja menetetään jotakin tärkeitä yhdisteitä. Eniten eroa on ehkä maussa ja värissä. Kylmäpuristetut öljyt ovat paljon voimakkaamman makuisia, koska niitä ei puhdisteta tavanomaisten öljyn tapaan, niihin jää enemmän maku- ja väriaineita, mutta myös sellaisia aineita jotka nopeuttavat öljyn härskiintymistä.

Kylmäpuristetut öljyt kestävät kuumennusta tavallista öljyä huonommin, eikä niitä näin ollen suositella paistamiseen. Kuumennettaessa kylmäpuristuksen hienous menee hukkaan.Suosittelen käyttämään monipuolisesti erilaisia rasvan lähteitä, koska rasvahappokoostumukset ovat erilaisia. Rypsi- ja oliiviöljy ovat molemmat käyttämisen arvoisia. Jos omega-3-rasvahappojen saanti on matalaa, niin sitten rypsiöljy on oiva valinta – myös kotimaisuutensa puolesta.

Jos käyttää ainoastaan oliiviöljyä, niin sitten tulee huomioida omega-3-rasvahappojen saanti nauttimalla rasvaista kalaa, saksanpähkinöitä ja pellavansiemeniä esimerkiksi. Sellaisenaan voit käyttää kylmäpuristettuja vaihtoehtoja ja kuumentaessa sitten taas perinteinen rypsiöljy käy hyvin.

𝗢𝘁𝗮 𝗼𝘀𝗮𝗮 𝗸𝗲𝘀𝗸𝘂𝘀𝘁𝗲𝗹𝘂𝘂𝗻:
Mitä ajatuksia sinulla on aiheeseen liittyen?

2 ajatusta aiheesta “[MuutosKlinikka #31] Rypsi- vai oliiviöljy?”

  1. Maija Aatelo

    Entä kaikki muut öljyt? Avocado, seesam, kurpitsa, pellavansiemen jne.
    Itse suosin auringonkukkaöljyä paistamisessa ja muussa ruoanlaitossa. Rypsiöljy, erityisesti kylmäpuristettu maistuu ihan petrolille. Oliiviöljyn vahva maku ei sovi kaikkeen, esim. majoneesi kannattaa tehdä neutraalin makuisesta öljystä.

Vastaa