[MuutosKlinikka #38] Miksi paino ei putoa? - Muutos.net

[MuutosKlinikka #38] Miksi paino ei putoa?

MuutosKlinikassa paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen pari kertaa viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

Mitä tehdä jos paino ei putoa? Mielestäni teen monia asioita oikein, mutta paino ei tipu. Turhauttaa ja motivaatio katoaa.

Ensinnäkin painonpudotukseen liittyy usein erilaisia haasteita ja moni kokeekin niitä matkan varrella. Tilanne varmasti harmittaa ja turhauttaa, mikä on  ymmärrettävää, koska teet paljon töitä saavuttaaksesi tavoitteesi. Tämä helposti aiheuttaa lisästressiä kun paino ei putoa, mutta stressaantuneena paino ei ainakaan putoa. 

Painon putoaminen on hyvin yksilöllistä, toisilla paino voi pudota todella nopeasti heti alussa ja toisilla voi mennä useampi kuukausi ennen kuin viisari heilahtaa alaspäin. Mutta älä luovuta ja keskity tällöin muihin positiivisiin asioihin mitä muutoksesta on jo tullut. Oletko esimerkiksi virkeämpi? Jaksatko vaikka liikkua enemmän? Nukutko paremmin? Tai millaisia muita positiivisia muutoksia on tapahtunut tai olet huomannut?

Suosittelen myös miettimään voisiko omaa edistymistä seurata jollakin muulla tavalla kuin pelkän painon perusteella?

Mutta silloin kuin paino junnaa paikallaa, niin tällaisessa tilanteessa kannattaa siis pysähtyä ja huokaista syvään:  muista, että tällaiset tasannejaksot ovat tyypillisiä  jossakin vaiheessa laihduttamista ja nyt onkin hyvä hetki pysähtyä, sekä tarkastella omaa tilannetta uudemman kerran.

Syitä tähän painon junnaamiseen voi olla monia, mutta ehkä yleisimpiä syitä ovat liian vähäinen syöminen eli kroppa menee säästöliekille tai vastaavasti energiaa saadaan liikaa eli kaloreiden arvioiminen ei ole onnistunut riittävän tarkasti tai ei olla niin tarkkoja kuin kuvitellaan olevan, makroravinteiden jakauma on vääränlainen, stressi tai liian vähäinen uni tai alhainen aktiivisuustaso.

Näiden lisäksi tietenkin erilaiset sairaudet kuten vaikkapa uniapnea tai kilpirauhasen vajaatoiminta voivat hidastaa tai vaikeuttaa painon putoamista, sekä erilaiset lääkitykset voivat myös hidastaa prosessia. Eli lähde käymään painonpudotuksen esteitä yksitellen läpi ja mieti voisiko joku niistä olla syynä siihen ettei paino tipu toivotulla tavalla?

𝗢𝘁𝗮 𝗼𝘀𝗮𝗮 𝗸𝗲𝘀𝗸𝘂𝘀𝘁𝗲𝗹𝘂𝘂𝗻:
Mitä ajatuksia sinulla on aiheeseen liittyen?

Vastaa