[MuutosKlinikka #44] Jojo-laihduttaminen ja rinnakkaislihominen - Muutos.net

[MuutosKlinikka #44] Jojo-laihduttaminen ja rinnakkaislihominen

MuutosKlinikassa paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen pari kertaa viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

Rinnakkaislihominen eli Collateral fattening. 

Uusi käsite, joka tarkoittaa lihasmassan kadosta johtuvaa ylensyömistä, jonka seurauksena kehon liiallinen rasvamassa lisääntyy. Käsite tulee esiin myös ‘lihasmassa ja nälkä’ -luennolla, missä lihasmassan roolia energiansaannin säätelijänä käydään läpi tarkemmin.

Rinnakkaislihominen liittyy vahvasti JOJO-laihduttamiseen, koska usein tiukka painonpudotusdieetti johtaa painon putoamisen jälkeiseen painonnousuun. Ratkaisevia syitä ei kuitenkaan täysin tunneta sille, miksi paino lähtee usein nousuun dieetin jälkeen. 

Rinnakkaislihomisen näkökulmasta rasvamassan lisääntyminen dieetin jälkeen liittyy erityisesti painonpudotusta seuraavaan lihasmassan katoon. Painonpudotusdieetti johtaa siis hiljaiseen tai nopeaan lihasmassan vähentymiseen, mikä taas johtaa kontrolloimattoman nälän syntyyn. 

Kun nälkä vihdoin voittaa dieetin seuraamiseen vaadittavan mielenvoiman, ruokahalut ja saatavien kalorien määrä kasvaa joko nopeasti tai pikkuhiljaa, ja tätä seuraa painonnousu. 

Painonnousu taas kohdistuu erityisesti rasvamassan lisääntymiseen, koska dieetin lopettaneet tai nälkiintyneet harvoin aloittavat liikuntaa ruokahalujen kasvaessa.

Ratkaisuna rinnakkaislihomiseen voisi olla liikunnan tietoinen lisääminen arkeen. Ruokahalujen lisääntymisestä ei kannata huolestua, vaan ottaa ne vihjeinä sille, että lihasmassa alkaa vähentyä ja siksi henkilö tarvitsee ruokaa. Intuitiivinen nälkä saattaakin siis olla “lihasten ylläpitoa” vaaliva tunne. Ylipainoisilla on rasvamassan lisäksi myös normaalipainoisia korkeampi lihasmassa. Sikäli pitkään ylipainoisena ollut saattaa kokea näläntunnetta painon pudotessa, vaikka voisi kuvitella, että ylimääräistä rasvamassaa olisi yllin kyllin poistettavaksi. 

Kalorien laskemisen sijaan oleellisinta rinnakkaislihomisen näkökulmasta olisikin keskittyä lihasmassan aktivoimiseen ja sen kunnon ylläpitoon. Pahinta on pyrkiä pudottamaan painoa tavoin, jotka eivät tunnu itselle luontaiselta. Tehokkainta pudottaa painoa on keskittyä lihaskuntoon ja sen kehittämiseen tai ylläpitämiseen, sekä riittävän proteiinin ja kuidun saantiin luonnollisesta ravinnosta. Proteiini auttaa näläntunteen säätelyssä ja kuitu auttaa hillitsemään hiilihydraattien imeytymisestä syntyviä sokeripiikkejä.

Lähde: Dulloo A G, Miles-Chan J L, Schutz Y. Collateral fattening in body composition autoregulation: its determinants and significance for obesity predisposition. European Journal of Clinical Nutrition 72, 657-664. (2018).

𝗢𝘁𝗮 𝗼𝘀𝗮𝗮 𝗸𝗲𝘀𝗸𝘂𝘀𝘁𝗲𝗹𝘂𝘂𝗻:
Mitä ajatuksia sinulla on aiheeseen liittyen?

Vastaa