[MuutosKlinikka #45] Säästöliekki, jojo-laihduttaminen ja "fat overshooting"-ilmiö - Muutos.net

[MuutosKlinikka #45] Säästöliekki, jojo-laihduttaminen ja "fat overshooting"-ilmiö

MuutosKlinikassa paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen pari kertaa viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

Fat Overshooting -ilmiö.

Fat Overshooting on ilmiö, jossa painonpudotuksen jälkeinen painon uudelleen kohoaminen johtaa korkeampaan painoon kuin mitä se oli dieettiä edeltävänä aikana. Toisin sanoen, jos pudotat painoa vaikka 80 kilosta 70 kiloon dieetin avulla, se nousee usein takaisin, mutta 80 kilon sijaan painatkin dieetin hajoamisen jälkeen 85 tai 90 kiloa. Fat Overshooting liittyy läheisesti sekä jojo-laihduttamisen että säästöliekin haasteisiin.

Fat Overshooting -ilmiöstä johtuen monesti kuulee käsitteen, että “Dieetillä oleminen tekee sinusta lihavamman”. 

Toisaalta helposti voi kuulla vastaväitteen, että “Jos vain seuraisit dieettiä, niin dieetti toimisi”.

Valitettavasti molemmat väitteet ovat oikein. On kuitenkin aina muistettava, että dieetti ja painonpudotus eivät välttämättä johda terveeseen painon putoamiseen eli tilanteeseen, jossa olet ravittu ja lisäksi poltat rasvakudosta lihasmassan pysyessä vähintään sinulle ominaisella tasolla.

Tästä onkin sitten syntynyt painonpudottajien ongelmien kierre. Mitä tehdä, kun:

  • Ei oikein voisi olla dieetillä, koska ne eivät toimi
  • Liikunta ei hyödytä, koska se ei polta kaloreita tarpeeksi suhteessa nälkään
  • Normaali syöminen ei ole hyvä vaihtoehto, koska sekin tuntuu lihottavan. 

Uudenlainen ajattelumalli on tutkimuksista löytynyt sille, miksi paino ei lähde putoamaan. Tämä ajattelumalli on se, että lihasmassan kato aiheuttaisi, joko suurimmaksi osaksi tai muuten oleellisesti, nälkiintymisen ja sitä seuraavan ylensyömisen.

Fat Overshooting onkin ehkä seurausta siitä, että lihasmassa katoaa dieetin aikana, koska harvoin pystymme a) vähentämään kaloreita ja b) lisäämään liikuntaa samanaikaisesti. Liikunnan lisääminen tarkoittaa lihasmassan kasvua ja aktivoitumista, ja lihasmassan kasvu taas johtaa lisääntyneisiin ruokahaluihin. Ilman ruokaa ja ravintoa, lihakset eivät kasva. Syntyy siis helposti aliravitsemus. 

Täten dieetit helposti johtavat hitaaseen nälkiintymiseen ja jossain vaiheessa kehon alitajunta lyö läpi ja syömme enemmän. Kun kuitenkin alamme syömään, tyydytämme vain kehon tarpeet, emmekä kuntoile. 

Sikäli avainasemassa olisi lisätä lihasharjoittelun määrää samalla kun ravinnon määrä lisääntyy. Tämä lisää todennäköisesti nälkää entisestään, mutta tällöin energia siirtyy rasvakudoksen sijaan yhä enemmän aktiivisiin lihaksiin sen sijaan, että syömme itsemme ylipainoisiksi tyydyttääkseemme lihaskadon aiheuttaman nälän.

𝗢𝘁𝗮 𝗼𝘀𝗮𝗮 𝗸𝗲𝘀𝗸𝘂𝘀𝘁𝗲𝗹𝘂𝘂𝗻:
Mitä ajatuksia sinulla on aiheeseen liittyen?

Vastaa