[MuutosKlinikka #46] Suoliston huonon kunnon yhteys 1-tyypin diabetekseen - Muutos.net

[MuutosKlinikka #46] Suoliston huonon kunnon yhteys 1-tyypin diabetekseen

MuutosKlinikassa paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen pari kertaa viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

Mistä on peräisin tieto, että suoliston huono kunto voi aiheuttaa tyypin 1 diabetestä?
Täydellistä kuvaa suoliston kunnon heikkenemisestä ja sitä seuraavasta tyypin 1 diabeteksen (T1D) autoimmuunitaudista ei vielä ole saatu ihmisillä tehdyissä kohorttitutkimuksissa. Näyttöä on kuitenkin jo paljon sekä ihmis- että eläinkokeissa siinä, että suoliston kunnolla, sen läpäisevyydellä, mikrobistolla ja immuunitasolla, on yhteys tyypin 1 diabetekseen ja jopa sen syntyyn. (1)
Autoimmuunitautien jatkuva lisääntyminen taas viittaa väestötason elintapamuutoksiin, kuten prosessoituun ruokaan, hygienian lisääntymiseen, kaupunkiasumiseen, vähentyneeseen rintaruokintaan, vähentyneeseen liikuntaan, ja mahdollisesti uusiin ja ehkä lisääntyneisiin henkisiin stressitekijöihin.

Rintaruokinnalla on yhteys pienentyneeseen T1D:n riskiin ihmisillä
Epidemiologista tutkimusnäyttöä on siitä, että mitä pidempään imeväisikäinen lapsi saa äidin rintamaitoa ja mitä myöhempään korvikeruokaa aletaan antamaan, tyypin 1 diabeteksen riski näyttäisi pienentyvän merkittävästi. (2, 3).
Nämä tutkimukset eivät vielä todista syy-seuraussuhdetta, mutta tukevat eläinkokeista saatuja tuloksia ja antavat viitteitä suoliston hyvinvoinnin ja tyypin 1 diabeteksen välisestä yhteydestä. 
Rintamaidon tiedetään vaikuttavan positiivisesti muun muassa lapsen suoliston mikrobistoon (4), ja suoliston mikrobistolla on yhteys monenlaisiin terveyshyötyihin, kuten suoliston pienentyneeseen vuotoon, sekä tehokkaampaan luonnolliseen ja hankittuun immuniteettiin. (5). 
Luonnollinen immuniteetti tarkoittaa elimistön luontaista immuunivastetta, joka ei tarvitse aiempaa kontaktia taudinaiheuttajan, kuten bakteerin tai viruksen, kanssa. 
Hankittu immuniteetti tarkoittaa elämän aikana kehosi kohtaamia taudinaiheuttajia vastaan hankittua erikoistunutta immuniteettia.  

Probiootit vähentävät tyypin 1 diabeteksen syntymisen riskiä
TEDDY-tutkimus on laaja neljän Yhdysvaltain osavaltion (Colorado, Georgia, Florida, Washington) ja kolmen Euroopan maan (Suomi, Saksa, Ruotsi) yhteistyössä järjestetty meneillään oleva seurantatutkimus, jossa on tutkittu geneettisten ja ympäristötekijöiden osuutta tyypin 1 diabeteksen muodostumiseen. 
Tämän hetken seurannoissa on havaittu, että geneettisesti tyypin 1 diabetekselle kohonneessa riskissä olevilla imeväisikäisillä on 34 % pienempi riski sairastua tyypin 1 diabetekseen 4-10 ikävuoteen mennessä, mikäli heillä aloitetaan terveydelle hyödyllisten suolistomikrobien eli probioottien annostelu alle kuukauden iässä. 
Probiootteja saaneita imeväisiä on verrattu imeväisiin, joille suolistomikrobeja ei annettu lainkaan tai ne aloitettiin ensimmäisen elinkuukauden jälkeen. Korostettava havainto on, että riski sairastua tyypin 1 diabetekseen oli vieläkin pienempi (60 %) heillä, joilla on erityisen suuri geneettinen riski eli DR3/4 geeni-ilmentymä. 

Pähkinänkuoressa siis imeväisikäisistä lapsista, joilla on korkea riski sairastua tyypin 1 diabetekseen, noin joka kolmas ei sairastu tautiin 4-10 ikävuoteen mennessä, mikäli saavat elämän ensimmäisen kuukauden aikana probiootteja. Ja heillä, joilla on korkeimman riskin DR3/4 geeni-ilmentymä, jopa kaksi kolmesta imeväisestä ei sairastu tyypin 1 diabetekseen, mikäli saavat probiootteja. TEDDY seurantatutkimus on edelleen käynnissä. (6).

TEDDY-tutkimuksen tulokset ovat merkittävät, sillä 30-50% T1D:n riskistä liittyy yleensä DR3/4 genotyyppiin ja tämä genotyyppi on noin puolella heistä, jotka sairastuvat tyypin 1 diabetekseen viiteen ikävuoteen mennessä. Jos lapsilla on DR3/4 genotyyppi ja tyypin 1 diabetes perhe-taustaa, riski sairastua tyypin 1 diabeteksen lapsuusiässä on reilu 20% ja ilman perhetaustaa, riski on noin 5%. (7).

Terveen suolistoflooran ansiosta onkin mahdollista, että riski pienenisi entisestään eli ilman perhetaustaa vain noin 2% sairastuisi ja perhetaustan kanssa alle 10%. On kuitenkin vielä epäselvää, mitkä probiootit ja missä määrin, tarjoavat parhaan suojan. Tarvitaan myös lisää tutkimuksia siitä, miten ja kuinka tehokkaasti suoliston hoidoilla voidaan ehkäistä tai hoitaa tyypin 1 diabetesta suuremmassa populaatiossa ja myöhemmällä ikää.  

Mitkä tekijät sitten suolistossa voisivat olla taustalla?
Suoliston lisääntynyt läpäisevyys on liitetty lapsuusajan suoliston limakalvon sekä suolistoflooran muutoksiin. (8).

Jo pidempään on huomattu, että suoliston lisääntynyt läpäisevyys näyttää johtavan tyypin 1 diabeteksen syntyyn ihmisillä. (9).
Suoliston lisääntynyt läpäisevyys taas voi olla taustalla esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymässä ja siihen liittyvässä kivussa ja turvotuksessa. Suoliston ‘vuotamisella’ on myös yhteys allergioiden ja autoimmuunitautien muodostumisessa. (10, 11)

 Kuinka hoitaa suolistoa?
Suolistosairauksiin erikoistunut professori Michael Camilleri toteaa katsausartikkelissaan ”vuotavan suolen oireyhtymä: syyt, diagnostiikka ja kliiniset oireet ihmisillä" (vapaasti suomennettu), kuinka suoliston läpäisevyyden ehkäisemiseksi tärkeää olisi välttää gluteenia, sokeria ja maitotuotteita, jotka eivät ole hapatettuja. (12)

Oma kommenttini olisi vielä, että välttää prosessoituja, ei-hapatettuja maitotuotteita, sillä käytännössä ei-hapatetut maitotuotteet viittaavat tutkimuksissa yleensä prosessoituihin (esim. homogenisoitu, pastöroitu, vähärasvainen) ja usein myös sokeroituihin maitotuotteisiin. 

Jogurtti, kefiiri, hapankaali, kimchi ja muut hapantuotteet ovat yleensä parempi vaihtoehto ärtyneelle suolelle. Lisäksi probiootit, L-glutamiini, D-vitamiini, sinkki ja omega-3 rasvahapot voivat olla eduksi. Suolen lisääntynyt vuoto ja suolistomikrobien haitalliset muutokset voivat pahentua kroonisen stressin, ummetuksen, elimistöön joutuneiden torjunta-aineiden ja heikon sekä prosessoidun ravitsemuksen kautta. 
 
Yhteenveto
Suoliston kunnolla on merkitystä tyypin 1 diabeteksen syntyyn, mutta vielä ei olla niin pitkällä, että virallisia hoitomuotoja suoliston kautta olisi tarjolla. Yllä mainituilla elintavoilla suoliston läpäisevyyttä voidaan kuitenkin pienentää ja sitä kautta teoriassa pienentää riskiä myös myöhemmällä ikää puhkeavaan tyypin 1 diabetekseen. Imeväisikäisten hyvinvointi eli pitkään jatkettu rintaruokinta, viivytetty korvikeruokinta, probiootit, kosketus luontoon ja henkinen hyvinvointi perhe-elämässä sekä henkilökohtaisesti ovat merkittäviä suojatekijöitä.

Lähdeluettelo:

 1. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2020.00125/full
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/dmrr.425
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1753-4887.2012.00513.x
 4. https://www.nature.com/articles/s41467-018-06473-x
 5. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2020.00125/full
 6. https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2469199
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4874193/
 8. https://www.europeanreview.org/wp/wp-content/uploads/1077-1085.pdf
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17028899/
 10. https://gut.bmj.com/content/68/8/1516.long
 11. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.673708/full
 12. https://gut.bmj.com/content/68/8/1516.long

𝗢𝘁𝗮 𝗼𝘀𝗮𝗮 𝗸𝗲𝘀𝗸𝘂𝘀𝘁𝗲𝗹𝘂𝘂𝗻:
Mitä ajatuksia sinulla on aiheeseen liittyen?

Vastaa