[MuutosKlinikka #50] Kuinka monta kuppia kahvia päivässä? - Muutos.net

[MuutosKlinikka #50] Kuinka monta kuppia kahvia päivässä?

MuutosKlinikassa paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen pari kertaa viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

Kuinka monta kuppia kahvia?

Tämän hetken tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että yhdestä kolmeen/neljään kuppia kahvia päivässä olisi vielä kokonaisterveydelle edullista, etenkin sydän- ja verisuoniterveydelle. Toki kofeiini voi kohottaa sykettä ja verenpainetta, mutta tästä huolimatta ainakin 1-4 kuppia kahvia päivässä näyttäisi lähinnä suojelevan sydän- ja verisuonitaudeilta. Kahvi on yksi tärkeimmistä ravinnon antioksidanttien lähteistä, millä voi olla tämä positiivinen vaikutus.

Kahvinjuonnin ylärajana näyttäisi olevan 6 kuppia eli jos juo päivässä 6 tai yli 6 kuppia kahvia, niin sydän- ja verisuonitautiriski saattaa jopa kasvaa (1). Naisten kannattaa myös kiinnittää huomiota luuston kuntoon ja jos on kohonnutta murtumien riskiä, niin kahvia voi olla syytä välttää tai vähentää ainakin alle neljään kahvikupilliseen (1.25dl). Meta-analyysien perusteella on viitteitä, että kahvinjuonti voi kohottaa lantion murtumariskiä naisilla, mutta ei miehillä (2).

British Medical Journalin laajassa "sateenvarjo"-tutkimuksessa tutkittiin useita meta-analyysejä, joiden tulokset perustuivat eri populaatioihin ja pääosin epidemiologisiin seurantatutkimuksiin. Tutkimuksessa 3-4 kuppia kahvia päivässä näyttivät tuottavan kokonaisterveydelle edullisimman lopputuleman suhteessa siihen, että kahvia ei juo lainkaan. Kahvinjuonti vähensi etenkin kokonaiskuolemien ja sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden riskiä sekä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kahvinjuonnille ei löydetty suoranaisia vaaratekijöitä muuta kuin naisille, joilla on kohonnut murtumariski ja raskaana oleville.

Yleisesti kahvinjuonnin haittavaikutukset on liitetty muun muassa runsaaseen tupakanpolttoon, mutta tupakanpolton lisäämä riski poissuljettuna kahville yksilöity profiili on yleensä terveyttä edistävä. Raskaana olevilla kahvinjuonti kuitenkin näyttää lisäävän riskiä sikiön pieneen syntymäpainoon, raskauden keskeytymiseen tai ennenaikaiseen synnytykseen myös ilman tupakanpolttoa. 

Kannattaa yleisesti kuunnella omaa kehoa. Jos kahvin juonti tuntuu hyvältä eli sen juomisen jälkeen on pirteämpi ja virkeämpi olo, silloin se on hyvästä. Jos kuitenkin kahvia juo, koska sitä tekee mieli, vaikka tietäisi, että sen jälkeen jokin asia on pielessä, esim. verenpaine kohoaa, iho kutisee, väsyy, tai tulee pää kipeäksi, niin tällöin kahvia juo “mielitekoon” ei tarpeeseen. 

Joillekin kahvinjuonti sopii hyvin, mutta jotkut eivät voi sietää kahvia. Kannattaa olla rehellinen itselle ja ei juo kahvia vain siksi, että sille on löytynyt terveyshyötyjä. On kuitenkin hyvä huomata, että vaikka olisit geneettisesti kofeiinia hitaasti metaboloiva, se ei vähennä kahvinjuonnin terveyshyötyjä (1,3). Kahvia ei siis kannata jättää pois vain siksi, että uskoo olevan herkkä kofeiinille. Toisaalta jos kofeiinin kokee vastenmieliseksi ja tietää, että kahvi lisää ongelmaa, kahvia ei kannata juoda. Kofeiinittoman kahvin juonti näyttäisi olevan sydän- ja verisuonitauti terveydelle yhtä edullista kuin normaalikin kahvi (2). Kofeiinittoman kahvin hyödyistä ja haitoista tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia.

Huomio kahvikupista mittana! Yksi kupillinen tarkoittaa metrisessä järjestelmässä 2.5 dl juomaa siinä missä Yhdysvalloissa yleisesti käytetty kuppi-mitta tarkoittaa noin 2.3 dl juomaa (4). Toisaalta kahvikupillinen tarkoittaa yleensä noin 1.5 dl juomaa. Muun muassa Marttojen sivulla kahvikupillinen on 1.5 dl (5)

Kahvikupillisessakin on kuitenkin eroavaisuuksia. Muun muassa jotkin kapseleilla toimivat kahvikoneet määrittävä kuppikoon johonkin 1.2-1.8 dl välille ja kahvinkeittimet määrittävät kuppikoon noin 1.25 dl:iin. Ihmiset kuitenkin juovat kahvia usein kahvimukista, joka voi olla mitä vain 2.5 ja 3.5 dl:n välillä. (6). Suomessa Iittalan kahvimukista joisit noin 3.5 dl kahvia, mikäli muki on täynnä. 

British Medical Journalin laajassa "sateenvarjo"-tutkimuksessa tutkittiin useita meta-analyysejä, joiden tulokset perustuivat eri populaatioihin ja pääosin epidemiologisiin seurantatutkimuksiin.Seurantatutkimuksissa informaatio kerätään populaatiosta kyselyiden tai soittojen avulla. Ne eivät perustu kontrolloituihin ja satunnaistettuihin sokkotutkimuksiin, joissa ryhmien erot on tarkasti kontrolloitu ja tutkimuksen päätepisteet ovat kiveen hakattuja.

Tämä tarkoittaa sitä, että referoimani tutkimusten “kupillinen” voi tarkoittaa hyvin erilaisia määriä. Jo pelkästään yksittäisen tutkimuksen sisällä on voinut käydä niin, että koehenkilöiden määritelmä “kupillisesta” on ollut eri kuin toisella. Siinä missä yhdelle kupillinen on voinut tarkoittaa jotain 1-2 desilitran välillä, toisille se on voinut tarkoittaa jotain muuta esim. mukillista eli 2-4 desilitraa. Tämän vuoksi British Medical Journalin tutkimuksessa tämä hajonta on huomioitu siten, että tilastollisesti heikot tutkimukset, jotka eivät ole huomioineet kahvin kuppikoon vaihtelua tuloksissa, vaan fiksoineet sen johonkin lukemaan, on kategorisoitu heikommiksi. Kahvikupilliset täytyy seurantatutkimusten osalta katsoa trendinä ja hyväksyä hajonnat kahvinkulutuksessa. Hajonta voi olla teoriassa mitä vain, mutta arviolta ehkä 0.5-1.5 dl. 

Lähteet

  1. https://academic.oup.com/ajcn/article/109/3/509/5369955?login=true - SAMA UK biobankin aineisto kuin JAMA-tutkimus. Yli 6 kuppia päivässä voi lisätä sydän- ja verisuonitautiriskiä. 
  2. https://www.bmj.com/content/359/bmj.j5024 - Sateenvarjo-tutkimus
  3. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2686145 - UK Biobank study finds that even 8 or more cups is beneficial. It reduces the risk for all-cancer mortality and all-cardiovascular disease risk mortality. Ground coffee resulted in more positive outcomes than decaffeinated or instant coffee. The single nucleotide polymorphisms related to slower caffeine metabolism did not reduce the beneficial effects of coffee on mortality reduction. - SAMA UK biobankin aineisto kuin yllä oleva American Journal of Clinical Nutrition tutkimus.
  4. https://www.convertunits.com/from/cup+[US]/to/deciliter
  5. https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/ruoanvalmistus/ruoka-aineiden-mitat-ja-painot/
  6. https://fullcoffeeroast.com/coffee-mug-equal-to-one-cup/ 

𝗢𝘁𝗮 𝗼𝘀𝗮𝗮 𝗸𝗲𝘀𝗸𝘂𝘀𝘁𝗲𝗹𝘂𝘂𝗻:
Mitä ajatuksia sinulla on aiheeseen liittyen?

Vastaa