[MuutosKlinikka #52] Muutos ei ole edistynyt, mikä avuksi? - Muutos.net

[MuutosKlinikka #52] Muutos ei ole edistynyt, mikä avuksi?

MuutosKlinikassa paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen pari kertaa viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

Muutos ei ole edistynyt lainkaan, en ole ehtinyt käymään luentoja läpi

Luennoista tai valmennuksesta ei kannata ottaa stressiä. 

Niitä ehtii käydä omalla ajallaan. Parempi yksi luento hyvin sisäistettynä kuin monta luentoa pikaluettuna. Tärkeintä on se, mitä sinä saat aikaan, ei se, kuinka monta lausetta olet lukenut. Tärkeintä on, että sinä pystyt keskittymään muutoksen tekemiseen ja koet onnistumisia. Se lähtee tekemisestä, ei tiedon lisäämisestä. 

Painosta ei myöskään tarvitse huolestua, koska se saattaa ailahdella vaikka tekisi asiat pitkälti oikein. 

Stressiä kannattaa kuitenkin välttää. Muutosvalmennuksen suhteen stressiltä välttyy sillä, että ei ota stressiä luennoista ja toisaalta ei ota stressiä painosta.

Stressi sahaa omaan nilkkaan ruokahalujen säätelyn ja painonhallinnan suhteen. Makeiden ja pikaruoan mieliteko lisääntyvät stressin lisääntyessä. 

Tärkeintä on löytää rauha ja päättäväisyys elämänmuutokseen. Mielen asettamat haasteet ovat usein hankalimmat. 

Nälästä ei tarvitse olla peloissaan, mutta sen tunne saa usein mielen pelästyneeksi. Täysin suotta. Usein nälkä pahenee sillä, että sitä jatkuvasti ajattelee. 

Kannattaa pyrkiä sisäistämään muutosvalmennuksen opit oppi kerrallaan. Kyseessä ei ole “ravitsemustieteen tutkinto”, jonka luennot pitää päntätä tenttiin valmistumista varten. Kyseessä on oman elämän muutos saatujen oppien avulla. Muutosvalmennuksen “tentti” on sinun henkilökohtainen oivallus siitä, miten painon voi saattaa laskusuhdanteeseen konkreettisten, pientenkin tekojen avulla. 

Painosta ei kannata ottaa huolta, koska se voi ailahdella alkuun ja missä vaiheessa elämänmuutosta tahansa. Siitä ei kannata huolestua. Elimistö on viisas. Se osaa hyötykäyttää saatavilla olevan energian ja ravintoaineet ja alkaa pudottamaan painoa sitten, kun sille on aika. Älä siis haasta omaa biologiaasi liikaa mielen asettamien toiveiden perusteella. Terveys on elämäntapa, ei dieetti. Yhtä lailla paino on elämäntapa, ei dieetti.

Tärkeintä on saada edes yksi pieni muutos päivään kerrallaan, oli se karkkien korvaaminen tuorekasviksilla ja dippikastikkeella tai vaikka maitosuklaan vaihtaminen tummaan suklaaseen ja siitä myöhemmin raakakaakaoon. Elämänmuutos on tietoisuuden lisäämistä ja sen pohjalta tehtyjä konkreettisia valintoja. 

Loppupelissä keho vastaa niin kuin sille sanotaan. Jos syö 5 kertaa päivässä, on nälkä viisi kertaa päivässä. Jos kuntoilee joka päivä, keho haluaa päästä kuntoilemaan joka päivä. Se vaatii viikkoja kestävää toistoa, että elimistö tottuu tiettyyn rytmiin ja alkaa säädellä mieltä automaationa. 

Haaste on sen kaiken aloittaminen, koska yleensä keho ei ole alussa valmis ja mieli ei tietoisessa kontrollissa. Kun koneisto lämpenee, niin sitten se lämpenee. Sen jälkeen mielikin voi levätä ja hoitaa arjen uudella tavalla. Yhdenkin muutoksen aikaansaaminen pitkälle aikavälille ja jokaiselle päivälle tuottaa lopulta hedelmää.

𝗢𝘁𝗮 𝗼𝘀𝗮𝗮 𝗸𝗲𝘀𝗸𝘂𝘀𝘁𝗲𝗹𝘂𝘂𝗻:
Mitä ajatuksia herää?

Vastaa