[MuutosKlinikka #57] Soijan vaikutus sukupuolihormoneihin - Muutos.net

[MuutosKlinikka #57] Soijan vaikutus sukupuolihormoneihin

MuutosKlinikassa paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen pari kertaa viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

Kysymys: Soijan vaikutus sukupuolihormoneihin?

Vastaus:

Joissain tutkimuksissa soijan isoflavonien on löydetty laskevan seerumin testosteronitasoja miehillä silloin kun isoflavonien lisäannokset ovat olleet 60mg per päivä eli vastanneet "runsasta" japanilaista päivittäiskulutusta. Muun muassa Tanaka et al, (2009) tekemässä tutkimuksessa 28 terveelle 30-59 vuotiaalle japanilaismiehelle, soijan isoflavonien löydettiin pienentävän seerumin vapaan testosteronin ja dihyrotestosteronin tasoja sekä lisäävän SHBG:n (sukupuolihormoneja sitova globuliini, joka vähentää sukupuolihormonien vaikutusta kohdekudoksiin) tasoja merkittävästi 60 mg annoksilla 3 kuukauden seuranta-ajalla. 

Tässä tutkimuksessa on hyvä huomioida se, että koehenkilöiden ravintoa ei kontrolloitu eli soijan isoflavonit ovat tulleet "lisänä" normaalin dieetin päälle. Toki 60 mg lisäannoksen vaikutus kontrolloitiin eli koehenkilöiden vaihtelevat isoflavonien saannit ravinnosta otettiin huomioon. Trendi on siis todennäköisesti aito ja isoflavoneihin liittyvä. 

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että nimenomaan heillä, joilla suolistofloora konvertoi daidzein-flavonoidia equoliksi, muutokset olivat merkittävät toisin kuin heillä, joilla daidzeinia ei konvertoitu tehokkaasti equoliksi. 
(https://www.nature.com/articles/pcan200910/tables/4).

Equolitasot, jotka voivat vaikuttaa hormonitasoihin, ei nouse kaikilla 

Equoli on kaikista isoflavoneista estrogeenisin ja se on Daidzeinia pitkäikäisempi ja stabiilimpi. Näyttäisi kuitenkin siltä, että lähteistä riippuen arviolta 30%-50% (https://academic.oup.com/jn/article/132/12/3577/4712130) tai peräti 80-90% ei konvertoi daidzeinia equoliksi kunnolla, vaan muiksi yhdisteiksi, kuten O-desmethylangolensin yhdisteeksi (O-DMA), joilla ei ole estrogeenimäistä luonnetta. 

Bakteeriflooran laatu, johon vaikuttaa geneettiset ja ympäristötekijät, saattaa olla yksi tärkeimmistä soijan estrogeeniseen vaikutukseen johtavista tekijöistä. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770660/).

Meta-analyysi ei tue soijavalmisteiden vaikutusta miesten sukupuolihormoneihin

Soijavalmisteiden (soijaleipä, tofu, soijamaito) ja estrogeenimäisten isoflavonien käytöllä (isoflavonivalmisteet, isoflavonit puna-apilasta) ei ole löydetty merkittävää testosteronitasoja alentavaa tai estrogeenitasoja lisäävää vaikutusta miehillä (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0890623820302926).

Meta-analyysi ei tue soijavalmisteiden vaikutusta naisten sukupuolihormoneihin

Soijavalmisteiden ja naisten hormonitoiminnasta tehty meta-analyysi ei myöskään löytänyt soijan isoflavoneilla merkittävää vaikutusta estradioli-, estrioli- tai SHBG-tasoihin (https://academic.oup.com/humupd/article/15/4/423/733861). 

Meta-analyysin data naisista antoi kuitenkin viitteitä siitä, että vaihdevuosien jälkeisillä naisilla soijavalmisteet ja niiden sisältämät estrogeeneja muistuttavat isoflavonit voivat lisätä estradiolin määrää, mutta tulokset eivät olleet tilastollisesti merkittävät. Trendi oli kuitenkin siinä, että vaihdevuosia edeltävänä aikana soijavalmisteet vähensivät estradiolin määrää ja vaihdevuosien jälkeen lisäsivät. Tuloksista ei kuitenkaan voida vetää vielä vedenpitäviä johtopäätöksiä.

Soijavalmisteiden vaikutus hormonitasoihin voi selittyä eroilla Equolin tuotannossa, jotka voivat olla geneettisesti tai mikrobitasojen perusteella määrättyjä. Toisaalta tämänkin jälkeen miehillä vaikutus hormoneihin on huomattu vasta runsaalla Japanilaisella kulutuksella (60 mg / päivä), mikä on kymmeniä kertoja suurempi kuin keskimääräinen kulutus Yhdysvalloissa tai Euroopassa (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3900805/).

Asia soijasta ei siis ole täysin yksiselitteinen suuntaan eikä toiseen eli hyödyt vaihdevuosien jälkeisille naisille tai haitat miehille ovat vielä tarkemman tutkimuksen tarpeessa. Tällä hetkellä näyttää sillä, että normaalilla japanilaisten soijatuotteiden keskikulutuksella tai edes suurkulutuksella ei pitäisi olla ongelmia miesten tai naisten hormonitasapainoon.

𝗢𝘁𝗮 𝗼𝘀𝗮𝗮 𝗸𝗲𝘀𝗸𝘂𝘀𝘁𝗲𝗹𝘂𝘂𝗻:
Mitä ajatuksia herää?

Vastaa