[MuutosKlinikka #48] Sokeri ja hedelmät - Muutos.net

[MuutosKlinikka #48] Sokeri ja hedelmät

MuutosKlinikassa paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen pari kertaa viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

Sokeri ja hedelmät:

Monille on muodostunut käsitys siitä, että hedelmiä kannattaa varoa, koska niissä on paljon sokeria. Muutenkin nykyinen dieettikulttuuri perustuu hyvin paljon "älä syö sitä tai tätä" ja varo kaloreita. 

Vaikka syömisfilosofia, esim. ketogeenistyylinen dieetti voi toimia hyvin, niin osalla intuitiivisista syöjistä, jotka syövät tuntemusten mukaan, himo hedelmiin voi jäädä. Maailmassa on yhtä monta dieettiä kuin meillä on yksilöä eli sikäli jos joku toimii sinulla jollain hetkellä, niin se on silloin oikein. Tärkein on se, että voit hyvin. 

Hedelmät ja vihannekset ovat kuitenkin yksi viimeisistä asioista, mistä kannattaa tinkiä. Sen huomaa usein päiväkirjoja lukiessa, että siinä missä hedelmiä on osattu tinkiä pois, niin sokeria ei. Päiväkirjoista löytyy siis usein karkkia, muroja, makeita jogurttijuomia, maitosuklaata, tummaa suklaata, leivonnaisia, mahdollisesti limuja, makeita alkoholijuomia jne. Hyvin harva on koskaan seurannut “hedelmätöntä ketodieettiä”, jossa olisi vieläpä ollut runsaasti vihreitä kasviksia mukana. Sen sijaan niukkahedelmäiset ruokavaliot koostuvat usein monista pienistä ja hedelmiä selvästi epäterveellisemmistä makeista vaihtoehdoista. 

Jos syöt vaikka yhden 150 gramman lauantaikarkkipussin, joka voi hyvinkin tapahtua vaikka tv-illan aikana, niin saisit noin 100 grammaa sokeria. Saman määrän saaminen hedelmistä tarkoittaisi: 

  • 5 keskikokoista omenaa (180 grammasta)
  • 6 suurikokoista appelsiinia
  • 7 keskikokoista banaania
  • 22 taatelia
  • 600 grammaa viinirypäleitä (1.5 pakkausta)
  • 2 kokonaista mangoa
  • 1.5 kg vesimelonia

Toisin sanoen, saat 150g karkkipussista saman määrän sokeria kuin mitä saisit syömällä pitkälti suositusten mukaisen määrän hedelmiä. Suomalaiset ravintosuositukset suosittelevat 5-6 annosta hedelmiä ja kasviksia päivässä tai vähintään noin 500 grammaa (1). Hedelmien ja kasvisten runsaampi käyttö ei käytännössä ole ongelma etenkin jos se korvaa lähinnä haitallisia sokerien lähteitä, esim. makeisia. 

Muista, että ruoka on jo luotu meille. Vaikka ihmiset ovat jo nyt jalostaneet villiruokaa maatalouskäyttöön, älä turhaan korvaa puusta ja maasta saatavaa ruokaa teollisilla korvikkeilla, vaikka ne markkinoitaisiin terveystuotteina. Hyvänä esimerkkinä ateriakorvikejuomat tai margariinit. Sen sijaan syö makeannälkään hedelmiä.

Tilanteissa, joissa on diabetes, niin kannattaa ja diabetestä poteva osaakin olla tarkkaavaisempi sokerinsaannissaan. 

Painonhallinnassa on kuitenkin hyvä muistaa, että “terveys tulee aina painoa ennen”. Paino yksinään ei vielä ole täydellinen markkeri muun muassa kuolleisuuteen. 

Yleensä painon taustalla olevat tekijät ovat niitä haitallisimpia, esim. Epäterveellinen ruokavalio, liikunnan vähyys, alkoholin suurkulutus tai sairaudet. Kun teemme elämäntapamuutosta, niin keskiössä ei ole kalorit tai makrojakauma. Ne auttavat monissa tilanteissa tehokkaan painonpudotuksen aikaansaamisessa, mutta meidän täytyy muistaa tehdä tämä kaikki “terveys edellä”. Se, että jättää hedelmät pois, mutta tyydyttää makean kahvilasta ostetulla kanelipullalla, ei ole järkevä ratkaisu. 

Kotiin kannattaakin ostaa runsaasti hedelmiä suklaan, makeutettujen pähkinöiden, karkkien ja leivosten sijaan. Tämä siksi, että makeannälän yllättäessä kohotat sokerin tarpeen hedelmillä, etkä muilla tuotteilla. On myös suositeltavaa syödä hedelmät hedelminä, ei mehuina, edes tuorepuristettuina. Tämä siksi, että tuorepuristetut mehut kohottavat verensokeria tehokkaasti. 

Jos sinulla on tapana syödä makeisia, niin lisää ruokavalioon runsaasti hedelmiä. Saat joka tapauksessa ja todennäköisesti korkeintaankin vain saman määrän sokeria kuin syömällä tarkoin säännöstellysti karkkia ja leivoksia. 

Sen sijaan, että kituuttelisit huonojen vaihtoehtojen kanssa, käännä katse terveelliseen runsauteen

Käytännössä en ole nähnyt epätervettä ja täysin luontaista sekä kasvisvoittoista ruokavaliota syövää yksilöä. Edes tilanteessa, jossa luontaista kasvispitoista ruokaa on syöty runsaasti. Sairaudet ovat kuitenkin aina mahdollisia, teimme mitä tahansa, mutta yleensä ongelmat terveydessä ja painonhallinnassa muodostuvat sillä, että 

  1. Alamme pudottamaan kaloreita, jolloin väsymme, emmekä jaksa kuntoilla ja ravintoainepuutosten vuoksi sairastumme useammin.  
  2. Olemme tarkkoja syömiemme hedelmien, kasvisten ja esimerkiksi kananmunien kanssa, mutta olemme edelleen sidoksissa makeisiin välipaloihin, leipään, ajoittaisiin pikaruokiin ja ateriakorvikkeisiin, mukaan lukien proteiini-vitamiinijuomat ja ravintolisät. 

Väestötason terveysongelmat ovat kehittyneet pikaruoan ja modernien jatkuvaa istumista suosivien elämäntapojen myötä. Niitä ei kannata korjata kituuttelemalla ja syömällä vähemmän hampurilaisia ja keksejä tilanteissa, joissa ratkaisu olisi terveellisten tuotteiden,kuten eri väristen hedelmien ja vihannesten, runsas lisääminen ruokavalioon. Tärkeintä on aloittaa siitä, että sinä olet terve ja syöt luontaista ruokaa. Ensimmäinen askel on: syö vain luontaista.

Lähteet:

  1. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/aikuiset/ 

𝗢𝘁𝗮 𝗼𝘀𝗮𝗮 𝗸𝗲𝘀𝗸𝘂𝘀𝘁𝗲𝗹𝘂𝘂𝗻:
Mitä ajatuksia sinulla on aiheeseen liittyen?

Vastaa