[MuutosKlinikka #56] Pitääkö liikkua kerralla paljon vai voiko tehdä lyhyemmissä jaksoissa? - Muutos.net

[MuutosKlinikka #56] Pitääkö liikkua kerralla paljon vai voiko tehdä lyhyemmissä jaksoissa?

MuutosKlinikassa paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen pari kertaa viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

Pitäisikö minun liikkua pitkään kerralla vai voinko liikkua lyhyemmissä jaksoissa?

Kysymys: Mitä mieltä ryhmäläiset ovat lumenkolauksesta liikuntana? Tänään olen kaksi kertaa noin 20 min. kolannut pihan auki ja molemmille kerroilla tuli hiki, kun tuo on räntä lunta. Voiko katsoa että 30 min. liikuntaa on tullut, vaikka tosin vain noin 20 min kerralla?

Kalorien polton kannalta sillä ei oikeastaan ole väliä, saatko liikunnan kahdessa erässä (esim. 20 minuuttia ja toiset 20 minuuttia) vai yhdessä. 

Liikunnan pituudella, silloin kun sykealue on tasainen, on lähinnä merkitystä lihasrasituksen spesifisyyteen eli mitä pidempikestoisempi harjoitus, sitä enemmän liikunta alkaa kehittämään hapenottokykyä ja kestävyyttä. 

Lyhyemmät liikuntasuoritukset voi yleensä toteuttaa kovemmalla temmolla ja suuremmalla voimalla, koska nopeat lihakset ovat vielä tällöin energisiä. Jos teet 20 minuuttia ja 20 minuuttia rauhallisella sykkeellä, saat tällöin 40 minuutin edestä rauhallista liikuntaa ja sillä ei ole väliä, suorititko samalla sykkeellä 20+20 vai 30+10 minuuttia liikuntaa. 

Jos suoritat 20 minuutia ja 20 minuuttia kovemmalla sykkeellä kuin mitä voisit suorittaa putkeen 40 minuuttia, treenaisit etenkin nopeita ja voimaa tuottavia lihassoluja. Sykkeen taso vaikuttaa myös energiankulutukseen ja mitä korkeampi syke, sitä enemmän poltat kaloreita tietyssä ajassa, mutta on hyvä muistaa, että rauhallinen ja pitkäkestoinen harjoitus polttaa pääasiassa rasvaa, siinä missä raskaammat liikuntaspurtit polttavat suurenevissa määrin sokereita. 

Tämä ei tarkoita, että 30 minuuttia hitaalla sykkeellä polttaisi rasvaa enemmän kuin 30 minuuttia kovalla sykkeellä, vaan sitä, että kovempi syke lisää suhteessa sokereiden kulutusta. Ero johtuu siitä, että kestävyyttä kehittävät lihassolut käyttävät happea ja rasvahappoja energianlähteenä, mutta nopeutta ja räväkkyyttä tuottavat solut sokeria. Kovasykkeisessä treenissä kuluttaa kyllä enemmän energiaa, mutta suhteessa enemmän sokerista.  

Etenkin hyötyliikunnan suhteen kannattaa siis muistaa tämä: "mitä enemmän kokonaisuudessaan, sen parempi" energiankulutuksen kannalta.

𝗢𝘁𝗮 𝗼𝘀𝗮𝗮 𝗸𝗲𝘀𝗸𝘂𝘀𝘁𝗲𝗹𝘂𝘂𝗻:
Mitä ajatuksia herää?

Vastaa