[MuutosKlinikka #71] Miksi paino ei putoa? Oivalluspolku: Hormonitasapaino ei ole kunnossa - Muutos.net

[MuutosKlinikka #71] Miksi paino ei putoa? Oivalluspolku: Hormonitasapaino ei ole kunnossa

MuutosKlinikassa paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen kerran viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

Miksi paino ei putoa? Hormonitasapaino ei ole kunnossa

Sekaisin oleva hormonitasapaino voi vaikeuttaa painon putoamista. Hormonit nimittäin säätelevät kaikkia elintoimintoja, ne muodostavat monimutkaisen hormonijärjestelmän ja vaikuttavat vahvasti toisiinsa. Yksinkertaisesti, kun yhden hormonin määrä nousee korkeaksi, toisen hormonin määrä laskee.

Esimerkiksi pitkäaikainen stressi vaikuttaa kortisolin määrään nostamalla sitä.  Kortisolitasojen nousu puolestaan vaikuttaa muiden hormonien eritykseen, kuten esimerkiksi kilpirauhashormonien ja sukuhormonien eritys kärsii. Jos stressi on kroonista ja kortisolitasot pysyvät jatkuvasti koholla, niin tämä nostaa myös verensokeritasoa. Koholla oleva verensokeri puolestaan lisää insuliinin määrää kehossa.


Hormonitasapainolla tarkoitetaan siis hormonien vaikutusta toisiinsa. Jos ne ajautuvat epätasapainotilaan, niin tämä aiheuttaa erilaisia ongelmia ympäri kehoa. Helposti ajatellaan, että jokin yksittäinen hormoni olisi paha, mutta näin ei ole. Kaikkia hormoneja tarvitaan, ja niillä on omat tehtävänsä elimistössä. Eli hormonien kohdalla joko liian suuret tai liian pienet määrät ovat syy ongelmiin, eikä itse hormoni. Toki on hormonimuutoksia, joihin emme itse voi vaikuttaa, mutta vaikkapa jo aiemmin mainittu stressihormonien nousu voi sotkea muidenkin hormonien toimintaa. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi stressin lievittämisellä.

Mitä tehdä? Hormoniepätasapaino voi johtua monesta eri tekijästä kuten ruokavaliosta, stressistä, passiivisuudesta, ympäristötekijöistä jne. Ensimmäiseksi kannattaa siis miettiä oma lähtötilanne ja mikä voisi olla pääsyynä hormoniepätasapainoon. Tärkeimpiä hormoneja, jotka vaikuttavat kehossamme ovat: leptiini, insuliini, kortisoli, kilpirauhashormonit, estrogeeni, progesteroni ja testosteroni.

  • Hormonitoiminnan tasapainottamisessa  kannattaa panostaa stressinhallintaan, palautumiseen, sekä riittävään ja laadukkaaseen uneen.
  • Muista myös harrastaa rauhallista liikuntaa ja tee kehonhuolto harjoituksia.
  • Syö ravintorikasta ruokaa riittävästi omaan kulutukseen sopiva määrä, pyri pitämään ateriarytmi säännöllisenä ja kiinnitä huomiota myös riittävään omega-3 rasvahappojen saantiin.

Lyhyesti: Ota aikaa itsellesi. Syö ja ravitse kehoasi riittävästi. Varmista laadukkaiden proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien saanti ruokavaliossasi, sillä kaikkia niitä tarvitaan tasapainoisen hormonitoiminnan ylläpitämiseen.

Pysy aktiivisena, mutta älä urheile itseäsi ylikuntoon, tai ole aina äärirajoilla liikkuessasi. Nuku riittävästi. Harjoittele tietoista läsnäoloa ja omien ajatusten ja tunteiden tunnistamista.

Lisämateriaali:

  • Syvällisemmin hormonitoimintaa käsitellään viikon 36 “Hormonitoiminta” luennoilla.
  • Kertaile luentoja esimerkiksi viikko 7: “Syö värikkäästi” ja viikko 8 “Kasvisten lisääminen”,  viikko 9 “Proteiinin tarve ja lähteet”, viikko 11 “Rasvat Muutos-ystävällisessä ruokavaliossa” ja viikko 22 “Parempia hiilihydraattivalintoja”, sekä viikko 13 “Ruokarytmit”.
  • Myös univiikot (20 ja 21) ja stressi viikko (20) ovat hyvä kerrata, sekä viikko 24 “Kehonhuolto” ja viikko 25 “Lihaskuntoharjoittelu”.

𝗢𝘁𝗮 𝗼𝘀𝗮𝗮 𝗸𝗲𝘀𝗸𝘂𝘀𝘁𝗲𝗹𝘂𝘂𝗻:
Mitä ajatuksia herää?

2 ajatusta aiheesta “[MuutosKlinikka #71] Miksi paino ei putoa? Oivalluspolku: Hormonitasapaino ei ole kunnossa”

  1. Päivi Vihma

    Hei! Syön syövän hoitoon estrogeeni -estolääkitystä ja näyttää mahdottomalta saada rasvaa pois keskivartalosta. Lisäksi vatsa on aina turvoksissa. En enää tiedä, mitä voisin tehdä, kun elän terveellisesti, liikun ja en ole suursyömäri…? Onko jotain, mitä voin tehdä vai pitääkö vaan odottaa kunnes syöpälääkkeet loppuu? Terkuin epätoivoinen

    1. Hanna / Muutos-valmennus

      Hei Päivi!
      Lääkityksellä voi toki olla vaikutusta painonhallinnan ja/tai rasvan kertymisen haasteisiin. Voit kuitenkin tutustua Oivalluspolun muihinkin tasoihin ja aiheisiin, josko sieltä löytyisi muita haasteita tai kehityskohteita, joihin kiinnittää enemmän huomiota. Ja vaikka ei löytyisi, tärkeää olisi jatkaa jo nykyisiä noudattamiasi terveitä elämäntapoja - monipuolista ja terveellistä ravitsemusta sekä liikkumista. Ja tietysti levätä ja palautua myös riittävästi - keholla on kuitenkin täysi työ sairauden selättämisessä. Hurjasti tsemppiä! 🙂
      - Hanna / Muutos-valmentaja

Vastaa