[MuutosKlinikka #73] Miksi painonpudotus on niin hankalaa? Osa 2: Ympäristö - Muutos.net

[MuutosKlinikka #73] Miksi painonpudotus on niin hankalaa? Osa 2: Ympäristö

MuutosKlinikassa paneudumme aina yhteen kysymykseen tai aiheeseen kerran viikossa julkaistujen jaksojen myötä.

Haluaisitko oman kysymyksesi käsiteltäväksi? Lähetä ehdotuksesi täältä.

Miksi painonpudotus on niin hankalaa? Osa 2: Ympäristö

Ympäristössämme on valtavasti erilaisia syömiseen liittyviä vihjeitä ja lukuisia erilaisia tapoja fyysisen aktiivisuuden välttämiseen. Työmatkat voidaan taittaa autoilla tai julkisilla kulkuvälineillä nopeammin, hissit on yleensä paremmin saatavilla kuin rappuset, ja monet fyysiset työtehtävät voidaan korvata erilaisilla koneilla. Ruokamarkettien hyllyt pursuaa erilaisia energiapitoisia ruokia, televisioruudulla nähdään mainoksia mitä herkullisemmista ruuista ja valmiita aterioita voidaan jopa tilata suoraan kotiovelle nousematta lainkaan sohvalta. Näillä ruokaan ja syömiseen liittyvillä vihjeillä voi olla suurikin vaikutus siihen, että saatamme syödä yli tarpeen jopa "huomaamattamme".

Yhteiskunnassa vallitsee myös kollektiivinen kiire ja stressi, joilla on oma vaikutuksensa syömisen säätelyyn ja esimerkiksi liikunnan harrastamiseen. Kiireen ja stressin myötä toimimme helposti automaatio-ohjauksella erityisesti syömiseen ja ruokaan liittyvien valintojen kohdalla, jolloin käyttäydymme vanhojen ja totuttujen kaavojen mukaan ja menemme usein sieltä, mistä aita on matalin. 

Lisäksi mediassa näkyvä kuvasto ja yhteiskunta yleisestikin ihannoi laihuutta, ja vastapainona lihavuuteen sekä ylipainoon liittyy paljon ennakkoluuloja, leimaamista ja haitallista puhetta. Valistus, ulkopuolisten painon tai kehon kommentointi ja yhteiskunnan asettamat raamit “ihanteelliselle” keholle voivat aiheuttaa ylipainoa kantaville häpeän ja huonommuuden tunteita, joka on muutokseen motivoitumisen kannalta heikko lähtökohta. 

Monet erilaiset ympäristötekijät siis vaikuttavat siihen, miten mahdolliseksi koemme elämäntapamuutoksen tai painonpudotuksen. Tavoitteen saavuttaminen voi myös vaatia vallitsevassa ympäristössämme “epätyypillisten” tai enemmän ponnistelua vaativien valintojen tekemistä: portaiden käveleminen sittenkin hissin sijaan tai vaikkapa ostoskorin täyttäminen tottumuksista poikkeavalla tavalla.  

Ympäristöön emme voi juurikaan vaikuttaa, mutta voimme valita pysähtymisen oman itsemme ja tavoitteidemme äärelle, jotta vaikealtakin tuntuvat valinnat koetaan merkityksellisiksi.

Ympäristöön liittyviä haasteita kohdatessaan voikin pohtia muun muassa seuraavia kysymyksiä:

Miksi minä haluan tätä muutosta, ja mitä se merkitsee minulle? 

Miksi tavoitteeni on minulle tärkeä? Miten sen saavuttaminen edistää hyvinvointiani?

Mitkä asiat ovat toisin, kun olen saavuttanut tavoitteeni? 

Omaa ympäristöä kannattaa havainnoida, ja pyrkiä huomaamaan sellaiset asiat, jotka vievät kohti omaa tavoitetta ja toisaalta myös huomioida niitä tekijöitä, jotka työntävät meitä päinvastaiseen suuntaan. 

Muutosvalmennuksen harjoitteet tietoiseen läsnäolon lisäämiseen ja esimerkiksi rauhalliseen syömiseen tukevat oman kehon kuuntelemista ympäristön kohinasta huolimatta. Ja vaikka keho virheellisesti väittäisikin, että minulla on vielä nälkä tai en ole vielä kylläinen, läsnäolo ruokailutilanteessa voi auttaa arvioimaan sitä, mikä on tässä hetkessä tarpeeksi.

𝗢𝘁𝗮 𝗼𝘀𝗮𝗮 𝗸𝗲𝘀𝗸𝘂𝘀𝘁𝗲𝗹𝘂𝘂𝗻:
Mitä ajatuksia herää?

3 ajatusta aiheesta “[MuutosKlinikka #73] Miksi painonpudotus on niin hankalaa? Osa 2: Ympäristö”

  1. Marja Atanassova

    "Valistus, ulkopuolisten painon tai kehon kommentointi ja yhteiskunnan asettamat raamit “ihanteelliselle” keholle voivat aiheuttaa ylipainoa kantaville häpeän ja huonommuuden tunteita, joka on muutokseen motivoitumisen kannalta heikko lähtökohta." Kovasti on joutunut tekemään tämän kanssa työtä, että terveellinen itsetunto löytyy tueksi omaan elämänapamuutokseen.

  2. Terttu Harju

    Onneksi ulkona syöminen on lisääntynyt ja enää ei tarvitse pitää niin paljon kaapissa "vierasvaraa", joka lopulta meni aina kuitenkin omaan suuhun yksin asuvalla. Usein juuri tuo "vierasvara" on jotain makeaa, lihottavaa ja epäterveellistä, jota en itselleni ostaisi tai laittaisi normaalioloissa juuri koskaan.

    Pitäisi varmaan olla rohkeampi tarjoamisten suhteen. Makeat leivokset voisi korvata terveellisemmillä vaihtoehdoilla. Mistä ihmeestä se makea leivos tai jälkiruoka oikein on jäänyt päälle? Useimmat olettavat, että vieraat pitävät makeasta. Itse huomasin Muutosvalmennuksessa seuraavaa: Kun olin syönyt terveellisesti ohjeiden mukaan 3 kuukautta makean himoni poistui kokonaan. Elimistöni oli saanut tarpeeksi ravinoaineita. Jos makeanhimoni palaa takaisin oletan, että se omalla kohdallani merkitsee: Olen syönyt liian ravintoköyhää ruokaa ja on aika taas ladata tankit.

Vastaa